META stäms av 41 amerikanska stater för att deras sociala plattformar, Facebook och Instagram, bidragit till en psykisk kris för ungdomar genom den beroendeframkallande karaktären hos deras sociala medieplattformar, rapporterar Reuters.

Läs mer här; Aftonbladet: 41 stater stämmer META.

Anders Hansen, professor och författare till böcker såsom Skärmhjärnan, och Depphjärnan, uttrycker: ”Antalet unga som söker hjälp för sömnsvårigheter har ökat med nästan 1000 procent på tjugo år. Man rör på sig allt mindre och verkar inte träffas.” Han säger så oerhört mycket klokt, bl a upplyser han oss om att 100.000 unga idag äter antidepressiva medel. Och att vägen till ett bättre välmående kan vara så enkelt som att cykla till skolan, promenader - och lämna mobilen avstängd ibland i barn och ungdomars vardag. Lyssna här; Framgångspodden - Hur mobilen styr ditt liv.

Vad har då det med svenska analoga klockor från Torekovs att göra? 

Torekovs klockor har ett socialt engagemang där de ofta lyfter fram värdet av att ge vuxentid till barn. Vikten av att vuxna behöver skapa lugn, harmoni och lustfulld pedagogik med och för sitt barn är stort. Den generella glidningen mot acceptans av mobila telefoner, paddor och smartwatches – är bevisligen inte bra. Barn och ungdomar rör sig allt mindre, sover inte bra och mår sämre och sämre.

När 41 st amerikanska stater stämmer META så är det första gången vi hört talas om att man från högsta myndighetshåll säger ifrån. Kostnaden för den lavinartade globala psykiska ohälsan är enorm. Bara i Sverige uppger Anders Hansen att närmare 1 miljon svenskar mår mentalt dåligt. Han kopplar det till den inaktivitet, stress, sömnbrist och ångest som mobiltelefoner ger.

Familjerutiner

Vad ska vi då göra?

Ta föräldraansvar. Det är det enkla svaret. Självklart kommer inte mobiltelefoner eller paddor att försvinna. Men, ta kontroll. Se över familjerutiner.

Barn gör som sina föräldrar gör.

Sitter ni mycket med mobiltelefoner? Kikar ni på och svarar snabbt meddelanden med er smartwatch? Är det ok med mobiltelefoner vid matbordet?

Tänk då efter, vill ni att era barn ska göra detsamma?

Skapa harmoniska stunder

Skapa tid för era små barn där ni bryr er enbart om barnen. Ha inte telefonen lätt tillgänglig, lägg bort den utom synhåll och avstängd. Försök att ge ditt barn all uppmärksamhet och uppskattning i er aktivitet. Sitt gärna ner och läs böcker. Jobba med läxor. Var tydlig med positiv respons när ni jobbar med matematik eller lär barnen klockan.

Det är oerhört viktigt som barn att bli sedd. Missa inte de för barnen så viktiga småbarnsåren.

Fysisk aktivitet

Uppmuntra alla barn och ungdomar till fysisk aktivitet. Det kan vara enkel aktivitet som lek i lekpark eller skogspromenader.

Det kan naturligtvis även gärna vara idrottsaktivieteter i alla former. Barn behöver röra sig och interagera med andra barn.

Till alla föräldrar som skjutsar sina barn till aktiviteter; stanna kvar och titta på ditt barn. Och då menar vi inte att man ska stanna kvar och sitta på läktaren eller bänken och titta ner på sin telefon – vi menar totalt mobilförbud och fullt engagemang i vad ditt barn gör.

Alla barn gör någonting bra på sin aktivitet någon gång under ett pass. Med 100% säkerhet kommer ett barn som känner att man gjort något bra, eller om man är orolig, att titta upp mot föräldern. Då vill ni inte sitta med nedböjt huvud och titta på telefon. Då ska ni som föräldrar kunna möta ditt barns blick. Det är jätteviktigt.

Mobiltelefon är inte nyttigt

När 32 amerikanska stater stämmer META för den växande psykiska krisen bland barn och ungdomar kan man som föräldrar fundera hur mycket och hur tidigt man ska introducera mobiltelefon till sina barn. Man måste förstå att det inte är nyttigt.

Många föräldrar tycker det är smidigt om ett barn tidigt lär sig använda mobiltelefon. "De kan då veta vad klockan är, de kan nås – och de har lättare att kunna sitta still och vänta på att vi vuxna behöver göra det vi gör”.

Men, är det bra?

Smartwatch, en smygintroduktion

En smygintroduktion till mobiltelefon är den nya trenden smartwatches. Helt oblygt använder sig vissa tillverkare av smartwatches av lockelsen att med en smartklocka på armen kan ditt barn både ta bilder, ringa och i vissa fall spela spel.

Det totalt uppkopplade samhället kommer närmare och närmare, och kan man skapa ett behov hos en helt ny generation barn så finns det multimiljardbelopp att tjäna. Tänk efter före, är en smartwatch verkligen vad ditt barn behöver? Är det en fräck pryl, eller något som du som förälder hört kan vara bra.

Fundera på vad du själv tycker innan du sätter en smartwatch på ditt barns arm.

Analog klocka ett alternativ

Torekovs analoga klockor är framtagna för att barn ska kunna ha koll på tiden utan att vara uppkopplad. Klockorna är skapta av de allra bästa materialen som finns att tillgå såsom glas i diamanthård safirkristall, undersida av hypoallergen Titan och vattentålig till 50 m. Klockarmband går att få i mjukaste äkta läder, tyg eller exklusiv mesh.

De tål att lekas med och är en alldeles fantastiskt fin present till ditt barn eller barnbarn. Och helt fri från sociala appar och strålning.

Mobilfri familjetid

Föräldrar, låt inte META styra ditt barn. Hjälp ditt barn genom att skapa tillfällen i barnens vardag då man inte använder mobiltelefoner. Köp inte en smartwatch till ditt barn. Låt inte en padda vara barnvakt.

Ge gemensam tid och mysiga stunder. Läs sagor, rita, jobba med enkel matematik, hjälp ditt barn lära sig klockan.

Vill ni titta på Torekovs klockor så finns de här; Torekovs klockor barn med startsidan på hemsidan Torekovs barnklockor

Lämna en kommentar

Translation missing: sv.blogs.comments.moderated