Barnklockor analog vs smartwatch och mobiltelefon, vad är rätt? Många studier är presenterade - men tänker vi vuxna annorlunda? Försöker vi ändra våra och barnens mobila vanor?

Mobiltelefoner och smartwatch, nyttiga?

Är mobiltelefoner och smartwatch nyttiga för barn? Nej, är svaret. Det är inte svårare än så.

Se gärna klippet från "Malou efter 10", TV4: mobilberoende med Anders Hansen.

Forskning efter forskning visar att barn inte klarar av att begränsa sitt mobilanvändande om de har en mobiltelefon. Man kan även bevisa att mobiltelefoner orsakar stress och ångest bland barn, ungdomar och vuxna. Att då sätta en smartwatch på sitt barn "för att de tycker det är kul" är inte rätt. 

Logaritmer jobbar för att skapa beroende

Hur kan det då komma sig att vi vuxna inte klarar av att hantera problemet? ”Man behöver ju bara begränsa skärmtiden”. En anledning är att tusentals beteendeforskare jobbar konstant med att skruva på logaritmer i våra sociala appar och sökmönster just för att barn och vuxna inte ska släppa taget om sin mobil, padda eller smartwatch. De har skapat ett beroende. 

Om du som förälder har lyckats begränsa mobil exponering vill jag verkligen gratulera dig. Du är fantastisk, och ganska unik! Återkom gärna hit och ge tips så vi kan hjälpas åt att sprida kunskap.

Kan man likställa smartwatch med mobiltelefon

Nej, det kan man inte. Men - med en smartwatch på armen så kan man i princip vara lika uppkopplad mot sina flöden som med sin mobiltelefon. För människan så är bara möjligheten att kunna gå in och se vad som hänt, vem som ringde och vilket meddelande man fått en stressfaktor. 

Det är ingenting vi ska lära våra barn, om än i sin enklaste form.

Läs boken"Skärmhjärnan", av Anders Hansen

Anders Hansen, Överläkare i Psykiatri och känd expert på TV har bl a skrivit böckerna ”Skärmhjärnan” och barnversionen ”Skärmhjärnan Jr”. Om ni har det minsta tid över någon gång, eller gillar att lyssna på ljudbok när du är ute och promenerar – läs eller lyssna då på hans böcker!

Böckerna handlar om människans hjärnor, och hur världens befolkning har tagit sig till och närmast blivit slukade, av företagen som producerar mobiltelefoner och smartwatches!

Han skriver: ” När de smarta mobilerna hamnade i var och varannan ficka hade vi plötsligt tillgång till en fantastisk värld av möjligheter bara ett knapptryck bort. Men vad gör egentligen timme efter timme av skärmande med våra och - kanske viktigast av allt - våra barns och ungdomars hjärnor?", Anders Hansen, Skärmhjärnan JR, 2021. 

Sociala appar skapar skadligt behov

Anders Hansen beskriver vidare om hur de sociala apparna är skapta för att bygga ett behov, och liknar suget av mobiltelefornerna vid drogberoende. Han förklarar varför och hur mobiltelefonerna skapar stress. Anders kopplar ihop den allt yngre generationen som har ångest pga stress med det ökande mobiltelefonanvändandet. Varje utveckling av appar sedan Facebook gjorde entré i våra liv blir allt mer utstuderad och smart. Snap-Chat liknar han otäckt nog vid heroin för ungdomar. I princip omöjligt att värja sig om man börjar.

Här får ni en länk till barnsmart.se som säljer bra böcker till barn; Hjärnstark JR & Skärmhjärnan JR

Varför ger vi barn en mobiltelefon?

Kan det vara så att vi vuxna får ett enklare liv om barnen får en mobiltelefon eller smartwatch? Ja, absolut – så är det. Alla har väl mött en småbarnsförälder som monterat en mobiltelefon framför barnet i en Baby Björn eller i barnvagnen. Inte sällan för att föräldern själv ska kunna gå och prata i telefon eller t o m surfa på nätet…

Kanske är det så att man ger efter för tjatet? Eller kanske är det så att man lurar sig själv och säger att det är väldigt viktigt, "för med en mobiltelefon så kan de hålla koll på klockan?" Men, det gick ju bra att komma hem i tid när vi växte upp bara tack vare att man hade en klocka på armen. En riktig analog barnklocka. Skulle inte det kunna vara ett alternativ. I alla fall ibland!

Kanske inte förbjuda, men tydliga regler

Att helt lyckas hålla barnen från att ha en mobiltelefon är inte lätt, men dra ner på tiden. Skapa regler där man inte bara lägger mobiltelefonen i fickan, utan stänger av den under stunder av dygnet. 

Låt inte barnen ha mobiltelefon eller surfa på sin smartwatch innan läggdags, det aktiverar hjärnan och ger dålig sömn. Be istället barnen stänga av sina telefoner och ladda dem på annan plats än i sitt sovrum. Kanske på gemensam plats i kök eller vardagsrum?

 Alarmerande fakta

Redan 2017 larmade Socialstyrelsen om accelererande psykisk ohälsa bland barn och ungdomar, läs här: Psykisk ohälsa barn och ungdomar

Och i närtid beskrev Socialstyrelsen i en annan rapport att de sista 10 åren har 5 gånger så många barn än tidigare ordinerats sömnmedel och lugnande mediciner. Samtidigt har mobilanvändandet ökat explosionsartat. 

Många forskare och psykologer menar att det inte är en tillfällighet. Nya riktlinjer kom förra veckan (okt 2023) Barnläkarföreningen vill förbjuda exponering för mobiler och paddor på barn under 2 år, och sätta en maxgräns på 1 timme per dag för barn mellan 2 och 5 år. Läs artikeln i Läkartidningen här; Barnläkarföreningen ger ut konkreta råd on skärmtid för barn.

Vårt förslag; köp en analog barnklocka!

Vad kan man mer göra? Vi har ett enkelt förslag: Köp en riktig analog klocka som barn kan använda för att veta vad klockan är.

Alternativet smartwatch till barn är inte lämpligt. Satsa på en analog klocka till barn. Normalisera inte ett uppkopplat liv, om än att det kan kännas oskyldigt.

Vill man ge sitt barn eller barnbarn en klok present, ett smycke som man har nytta av och som underlättar för barnet i skolan - då ska ni köpa en analog barnklocka.

Vårt tips är att ni satsar på en klocka som barn vill ha på sig, som gör att de känner sig fina. Det är värt att satsa på kvalitet. En barnklocka som håller över tid, inte bara i sin konstruktion utan också i stil. 

Vårt bästa förslag är en ny svensk premiumklocka som heter Torekovs, Torekovs barnklockor

Torekovs barnklockor, bäst köp

De har satsat på barnklockor med tydliga siffror, allergifri baksida i Titan, en flyttat omställarknapp för bekvämlighet. De är vattentäta och har glas av safirkristall som är lika hårt som diamant och helt omöjliga att repa. Dessa klockor kommer med olika klockarmband och i legering av guld, silver, rosé och svart. De har överraskat marknaden med många extremt välgjorda, exklusiva barnklockor. Kolla här; klocka barn

Låt inte ditt barn bli en av dem som mår dåligt av sin mobiltelefon. Hitta sätt att begränsa användandet. Om ni ska köpa en present och väljer mellan barnklocka vs smartwatch, tänk efter före - och köp sedan en analog barnklocka. 

 

Lämna en kommentar

Translation missing: sv.blogs.comments.moderated