Smartwatch till barn - visst är det bra! De kan ta bilder på sina kompisar och skicka vidare! De kan skicka och få meddelanden. Man kan ringa dem, och vissa kan de faktiskt surfa på... Sen får man GPS-information så att man på ett tryggt sätt kan låta dem gå hem från skolan och följa dem via sin mobiltelefon och ha fikat klart när de kommer hem! Det måste ju vara bra, eller...?

Kanske inte bara bra?

När den vuxna generationen tagit till sig mobiltelefonerna som en näst intill helig ägodel, så övergick införsäljningssatsningen på ungdomarna. Det räckte då inte längre att överta föräldrarnas avdankade mobiltelefoner - utan de skulle köpa nya mobiltelefoner med möjlighet att spela och skapa/upprätthålla sina sociala kontakter. Man skulle kunna säga att de multinationella jätteföretagen och de företag som skapat de sociala apparna har lyckats. Idag är det näst intill omöjligt som tonårsförälder att få kontroll på ungdomarna och deras mobilvanor. 

Nu är det barnens tur...

Så, nu har man hittat en helt ny målgrupp som man kan sälja in behovet av att vara uppkopplad till! Eller rättare sagt, föräldrar till en helt ny målgrupp.

Säljer på föräldrars oro

Har ni kanske funderat på en smartwatch till ert barn? "Vill inte du veta var ditt barn är?", "Känn dig trygg, följ ditt barn på mobilen när det går hem från skolan."

För det är ju främst så det är, man vänder sig till föräldrarna. Inte oblygt säljer man på oron och mardrömmen alla föräldrar har; att få sitt barn bortrövat eller bortsprunget. Men, kanske vi vuxna någonstans ska fundera på ett alternativ till att ha en smartwatch på sitt barn för att lösa detta?

Tips; köp en riktigt fin analog barnklocka istället för smartwatch till ditt barn.

Lämna inte barn utan uppsyn!

När ni någon gång är på en aktivitet med barnen, på stranden, eller i lekparken - unna er då att titta på de vuxna runt dig. Jag blir förvånad om du inte återkommer och säger att hälften av alla vuxna sitter och tittar på sin mobiltelefon istället för på sitt barn! Hur har det kunnat bli så? Jo, mobiltelefoner och deras program är designade för att fascinera. Det är inte tänkt att man ska lyckas lägga ifrån sig dem. 

Det finns vuxna idag som köper en smartwatch till sitt barn så att de kan få mer "egentid". Kontrollen genom den mobila appen ger en falsk trygghet. Hjälp dem genom att säga ifrån när du ser det!

Spendera tid med ditt barn!

När du är ledig, spendera tid med ditt barn. Lek i lekparken, ta en myspromenad i skogen, läs böcker i soffan, baka chokladbollar. Låt dig inte luras in i möjligheten till att följa ditt barn på distans genom att köpa smartwatch till ditt barn. Behöver verkligen barn lära sig hur roligt det är att prata i telefon? Eller vad spännande det är att skicka och få bilder?

Behövs verkligen en smartwatch för barn?

Vi lever i en alltmer stressad värld. Inte sällan leder stress i ung ålder till ångest. Många experter kopplar stress och ångest till mobiltelefoner. Idag spenderar väldigt många väldigt mycket tid vid en skärm. Inte sällan på en mobiltelefon, men annars vid dator eller TV. Med en smartwatch blir det oavsiktligt ännu mer. Ju tidigare man introduceras till den fascinerande mobila världen desto mer sätter sig vanan att vara uppkopplad. 

"Enligt en undersökning gjord av amerikanska psykologiprofessorn Jean M Twenge har ungdomars välmående stadigt sjunkit sedan 2012. Den vändpunkten kom samma år som milstolpen att varannan amerikan hade en iPhone.", utdrag från planforskolan.se. 

Men, smartwatch är ju bra när barnen går hem från skolan?

Nej, inte om du jämför med att barnet går hem med en vuxen eller äldre syskon! Det måste alltid vara första valet. Sätt tryggheten i att veta var barnet är i förhållande till de otaliga olyckor som kan hända på vägen hem. Barnens hjärnor är inte utvecklade för att se faror som vuxna gör. Än mindre har man kunnat lära sig förstå de risker som finns runt dem på en trottoar eller cykelväg. Det behöver inte vara uppenbara faror som trafikövergångar, det räcker att barnet råkar gå ett steg åt fel håll när en ungdom med el-kickbike och hörlurar på huvudet ska köra förbi.  

"Jamen, oavsett vad så är det nyttigt att veta vad klockan är så de kan passa tiden".

Hm, då har jag ett annat förslag. Köp en riktigt fin analog barnklocka eller klockor ungdom istället. Vårt bästa tips är; köp en klocka barn från Svenska torekovs!

Det är rätt att inte satsa på många julklappar. Det är likväl trevligt att ge något som finns kvar när de växer upp. 

Men kom ihåg - det finaste du kan ge ett barn är alltid din tid!

 

 

Lämna en kommentar

Translation missing: sv.blogs.comments.moderated